Известие

Collapse
No announcement yet.

Проблем 159 1.9jtdm 150 ниски обороти с включено турбо

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Проблем 159 1.9jtdm 150 ниски обороти с включено турбо

Здравейте, колеги. Имам следния казус. На три пъти вече забелязвам следния проблем. Карам колата известно време, оставям я за час - два, тръгвам пак градско и на някой светофар или задръстване забелязвам, че в покой държи малко по-високи обороти. Под 1000, но не колкото е нормално. Също така се вижда и чува, че турбото работи - стрелката е на първото деление. Изкарва и светъл пушек. Гася я и всичко се оправя. Имам съмнение за ДПФа, но на диагностика нищо не показва. Колата е със запушен ЕГР и махнати вихрови клапи.

ДПФ-а се регенерира, а като я изгасиш прекъсваш регенерацията. Това, което правиш не е добре за ДПФ-а. Ако можеш в такива моменти карай я докато не завърши регенерацията, и я карай в малко по високи обороти, за да се прочисти по-добре. Оптималния вариант е това да се случва извън града. При всички положения обаче не я гаси, освен ако не се налага.
    Alfa Romeo 33 SW 1.7 16v - Няма я вече.
    Alfa Romeo 155 1.8 8v TS - и нея
    Alfa Romeo 156 1.9 jtd 8v '02

Comment

А за да се обедиш сам, че прави регенерация виж моментния разход, трябва да е доста по-висок от нормалния. Другото по което можеш да познаеш регенерацията е по перките на радиатора, ако работят(и не си вкл. климатика) значи регенерира. Самата работа на мотора е една малко "по-тежка". Не я гаси поне, ако не можеш да я караш, но е по-добре да я понатиснеш и да и помогнеш да изчисти хубаво филтъра.
      156 2.4 JTD SW 140 подивели бизона -ex.
      147 1.9 JTDM 150 дивИ прАсци -ex.
      159 2.4 JTDM SW Qtronic 200 говеда

Comment

Здравейте отново. Днес ми се случи гореописаната случка пак. Това, което забелязах е, че става след като си пусна парното - странно. Лошото е, че беше тъмно и не видях какво излиза отзад. Не я угасих, а я покарах на 2500-3500 оборота известно време и се нормализира. Също забелязах, че стрелката на турбото се държи странно - Спада много рязко като отпусна педала. Същото го видях и в клипове на регенерация. Дано да не ми се случва пак скоро. Кажете най-удачния изход от ситуацията - чистене, нов или махане на ДПФа.

Comment

Първоначално публикувано от gellev Покажи съобщение
          Здравейте отново. Днес ми се случи гореописаната случка пак. Това, което забелязах е, че става след като си пусна парното - странно. Лошото е, че беше тъмно и не видях какво излиза отзад. Не я угасих, а я покарах на 2500-3500 оборота известно време и се нормализира. Също забелязах, че стрелката на турбото се държи странно - Спада много рязко като отпусна педала. Същото го видях и в клипове на регенерация. Дано да не ми се случва пак скоро. Кажете най-удачния изход от ситуацията - чистене, нов или махане на ДПФа.
          Чистене на DPF с машина, т.с. сваляне на филтъра + почистването е 300лв + разходите за монтаж и демонтаж които варират от конкретния сервиз. Ако не е запушен сериозно, а няколко пъти си прекъсвал регенерация може с третиране със специализирани добавки и по-сериозно "изпъване" на колата на дълъг път и повече обороти да се оправи. Смяната с нов е между 600 и 2000лв в зависимост от марката. Честно казано при еднакви показатели на различните марки, не знам каква е разликата, може би продължителност на живота на филтъра. Премахването .... с оглед постояните промени в закона, вероятноста след година да трябва да си слагаш пак филтър за да минеш ГТП, да платиш цената на филтъра + парите за възстановяване на софтуера които на-вероятно ще са колкото да ти махнат филтъра.... към днешна дата ми се струва най-безмислена опция.....
          Alfa Romeo 159 SW, 2009, 1.9 JTDm, Q-tronic, 180 h.p., 400 N.m

Comment

Щом не е забило грешка на таблото, значи още има надежда в него. Просто не е добре често да се прекъсват регенерациите. Можеш превантивно да сложиш добавка за почистване на ДПФ и да караш, без да изпадаш в размисли за момента... Това ти е най-евтиния вариант, ако пък ти се дават пари колегата е споменал вариантите.

Comment

Здравейте. Днес имах същата ситуация. Преди малко над две седмици беше последната регенерация. За този период я карам всеки ден градско и събота и неделя малко извънградско. Не е ли прекалено често да се включва регенерацията? Имали ли сте подобна ситуация?

Comment

Моите наблюдения върху моя ДПФ и неговите регенерации е, че ако карам градско и извънградско на 300-400км регенерира, ако само извън града карам над 500-600км и тогава регенерира. Има случаи и когато на 200км пуска регенерация, но това са единични случаи, когато хептем карам колата студена и ми се налага да гася и паля по 20 пъти на ден. Но това е рядкост. ДПФа ми е сменен с нов, както и температурния датчик, преди вече 40к,изчаквам си регенерациите да завършат всеки път и тогава спирам или гася.

Comment

Набърже да използвам темата, ако на магистрала е показвала разход 5 и нещо 6 и рязко го вдигне на 7-7.8, като скоростта е по круиз, т.е. постоянна, равна магистрала, означава ли че съм минал регенерация?
                  Къде в МЕС гледате тия проценти запушване?

Comment

Първоначално публикувано от Travel_Mate Покажи съобщение
                    ECU > parameters > particulate filter clogging.

159 1.8 MPI
                    166 2.0 TS (ex)

Comment

Набърже да използвам темата, ако на магистрала е показвала разход 5 и нещо 6 и рязко го вдигне на 7-7.8, като скоростта е по круиз, т.е. постоянна, равна магистрала, означава ли че съм минал регенерация?
                      Не означава, че си минал, а по-скоро си в процес при същите условия при мене е 9,5-10 моментен.

Comment

А някой тествал ли е добавка в горивото за почистване на дпф? Препоръчаха ми на Liqui moly. Има ли ефект за почистването? Има ли странични ефекти?

Comment

Не.
                          A20DTH ЖТД ама не баш
                          1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
                          Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Comment

Първоначално публикувано от gellev Покажи съобщение
                            А някой тествал ли е добавка в горивото за почистване на дпф? Препоръчаха ми на Liqui moly. Има ли ефект за почистването? Има ли странични ефекти?
                            Само веднъж го сипвах тоя пикоч - никакъв ефект, пари на вятъра, абсолютно никаква разлика .. Колата си се разцепваше от регенерации. Апропо от понеделник вече съм без филтър и на втората, не знам как съм успял да го изтърпя 5 месеца това говно.
                            Alfa Romeo Brera 2.4 JTDm 210 кавала ... и малко отгоре
                            Alfa Romeo 159 1.9 JTDm SW .. бързият влак
                            Renault Clio DCi 2018 .. без коментар .. да е щастлива жената

Comment

Working...
                            X